Després de finalitzar la present temporada ens queda un plat fort, serà la 8a. edició de la Blanes Golden Cup que es jugarà a Blanes del 16 al 19 de juny a la Ciutat Esportiva de Blanes amb la presència de 5 seleccions al costat de l'equip amfitrió, el Sather Blanes.
En aquest primer article no parlarem de l'edició d'enguany sinó que ho farem en els propers dies. Dijous a les 12 del migdia als Jardins Mar i Murtra de Blanes es farà la roda de premsa de presentació d'aquesta 8a. edició, per tant, avançar esdeveniments no seria la nostra intenció en l'article d'avui, però el que si voldria és apropar-vos una mica més el què significa organitzar un esdeveniment d'aquestes característiques.
La Blanes Golden Cup té un significat especial. Per començar és una competició que té un alt component simbològic. Per una banda es tracta de recordar la figura d'una persona que va estimar i molt el Blanes HC. Es tracta d'Àlex Ros, que va ser vicepresident del club i que ja fa uns anys ens va deixar. La millor manera per recordar-lo és organitzant un torneig que ha esdevingut una referència mundial.
Per altra part, el torneig està reconegut pel Comitè Internacional d'Hoquei (CIRH) el que li comporta un plus important. Si a això li afegim que durant les 7 edicions anteriors han passat algunes de les millors seleccions del món comporta que la Blanes Golden Cup s'ha convertit en una de les millors competicions del món.
La Blanes Golden Cup va néixer el mes de setembre de 2004. Del 2 al 5 de setembre es van donar cita a Blanes un total de 5 seleccions al costat de l'equip organitzador. Organitzar aquella primera edició no va ser gens fàcil, tot i que el resultat final va ser molt satisfactori. Les mateixes seleccions participants com Catalunya, Itàlia, França, Alemanya o bé Estats Units van demanar per tornar en una propera edició.
D'aquella primera edició en recordo vàries coses. Però un dels records més vius que tinc era la presència dels Estats Units. Justament aquesta selecció era una de les més dèbils del campionat, però tot i això i el poc coneixement dels seus jugadors sobtava de ple quan estaven escortats per la policia. A més, alguns membres de l'expedició es van fixar en l'organització de cara al proper mundial que celebrarien als EEUU.
La 2a edició es va disputar a finals de juny. En aquesta ocasió el nivell dels equips participants encara va ser més important. Per primer cop hi va participar Argentina, una de les millors seleccions del món al costat d'una selecció Mundial on s'hi podien trobar alguns dels millors jugadors del món. La final es va repetir i Catalunya va guanyar aquella segona edició davant d'equips potents com Argentina o Itàlia.
L'edició del 2006 va ser una de les més sonades que recordo. No només pel que comporta organitzar tot plegat sinó pel fet que per primer cop es va organitzar la competició femenina. Fins llavors, mai un mateix torneig no havia aplegat tantes seleccions. Es seguia amb el masculí i es feia una clara aposta per potenciar l'hoquei femení que té molt a dir. No cal oblidar que es va veure un quadre tan masculí com femení molt potent. En homes el Blanes s'emportava la seva primera edició i en dones era Catalunya qui s'enduia el trofeu per davant de la potent Alemanya.
La Blanes Golden Cup del 2007 es va celebrar a finals de maig. Era la total consolidació de la prova amb l'apartat masculí amb la presència de 6 equips i els 4 femenins que complementaven perfectament la prova. En total es donaven cita més de 150 membres dels diferents equips convertint la prova en un autèntic aparador de l'hoquei patins. En l'apartat masculí segona victòria pel Blanes i en el femení Catalunya repetia trofeu davant de França.
Per altra banda, el torneig apostava de manera clara per promocionar totes les vessants de l'hoquei i es va fer un partit d'exhibició entre jugadors que patien algun tipus de discapacitat. Va ser un partit carregat d'emoció i que va oferir a tot el món fins a quin punt podia arribar l'hoquei i demostrar que no és un esport de pocs sinó de molts.
L'edició del 2008 va ser un petit impàs. En aquella ocasió es va fer només la prova masculina recuperant el format de 6 equips. Però hi havia novetats ja que per primer cop una selecció africana, com era Angola participava en la prova. La final va estar servida i Catalunya es tornava a emportar el preuat trofeu.
La competició del 2009 tornava a apostar fort per les seleccions femenines. Es recuperava la competició al costat del masculí. En homes hi tornava la presència d'Angola i per primer cop venia la selecció d'Àustira. De fet que els austríacs van venir ja que en un partit de competició europea del Sather Blanes al veure el nostre equip ens van parlar de la Blanes Golden Cup que n'havien sentit a parlar i llavors els vam convidar. En l'apartat femení 3 seleccions al costat de l'equip femení del Blanes i victòria per Catalunya.
L'edició del 2010 ha sigut una de les més sonades que recordo. Es van reunir a Blanes un total de 10 equips més els dos del club organitzador. En total, quasi 200 professionals de l'hoquei sobre patins es van reunir durant 3 dies per donar a llum a una de les millors edicions que he viscut mai. En homes la final va estar protagonitzada per la victòria de Catalunya. En el quadre femení es va viure una competició intensa amb la presència de les millors jugadores del món.
Aquesta és una petita història de la Blanes Golden Cup des del seu naixement fins al dia d'avui. El Memorial Àlex Ros és a dia d'avui una de les proves del calendari més coneguda i s'ha fet un lloc important. Però no tot és fàcil i durant tots aquests anys s'han passat moltes dificultats però el que quedarà en la nostra ment és que el torneig és un bon aparador per promocionar les seleccions catalanes i a l'hoquei sobre patins en especial.
En els propers dies seguirem parlant de la Blanes Golden Cup. El que si voldria és convidar-vos a la roda de premsa als Jardins Mar i Murtra de Blanes del proper 9 de juny a les 12 del migdia i sinó teniu una cita amb l'hoquei del 16 al 19 de juny a la Ciutat Esportiva de Blanes per viure en viu i en directe el desenvolupament de la prova.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada