- "Metonímia: (díjese o dícese de aquello que) és la relació de significats basada en una relació de contigüitat"
Voleu que us posi el cas més clar de metonímia?? El Cacaolat, quan ens referim a un batut de cacao, però ho tenim tan interioritzat que confonem la marca amb l'element, per dir-ho d'una manera planera. Però tranquils que això no és pas una classe de llengua ni molt menys sinó un petit article dedicat a lloar aquest producte.
Des de fa uns mesos, Cacaolat està pendent de quina empresa se'n fa càrrec. N'hi ha 3 que opten a quedar-se amb aquest producte tan nostre...veurem quina acabarà designant el jutge com a empresa que es queda amb el control de Cacaolat ja sigui Vichy Catalan, Central Lechera o Cobega. No vull pas entrar en el debat de qui se l'ha de quedar però si reclamar-ne la conservació del sabor i de l'estil que l'ha fet tan personal.
Em vull traslladar a la infantesa quan de petit a vegades anava amb els pares a fer un beure. Pels productes làctics sempre he sigut molt especial i depèn quin no m'entra massa bé... El problema venia quan al lloc on anàvem no tenien Cacaolat, llavors decidia no veure batut de cacao sinó agafar qualsevol altra cosa.
Una altra anècdota que de ben segur us ha passat a més d'un és quan vas de viatge fora de Catalunya. És típic anar a qualsevol bar i demanar que et posin un Cacaolat...el problema vindrà quan qui està darrera la barra no t'entén perquè no ha sentit a parlar mai d'aquest producte i preguntar-te que és? La resposta és molt fàcil, un batut de cacao, però no és el mateix si t'en serveixen un altre.
Amb aquests dos exemples queda demostrat de manera clara que per mi el Cacaolat és l'únic batut de cacao que em beuré. Això és una mica com quan ets petit i a l'escola hi havia els que eren de Nesquik o bé de Cola-Cao (jo era del primer), però en aquest cas cal treballar perquè es segueixi gaudint d'aquest producte i no es perdi a través d'interessos d'altres empreses. La recepta del Cacaolat és bàsica per seguir mantenint el gust i la qualitat.
Avui per avui, el Cacaolat només es pot trobar en determinats establiments i en format petit. Per sort, encara en puc gaudir però m'agradaria que tothom a qui li agrada el Cacaolat el pugui seguir gaudint tot i el que el jutge decideixi. Està clar que aquest conegut batut de cacao és únic i és propi de Catalunya per això cal seguir conservant la seva essència.
Per cert, animar als impulsors de la campanya Salvem el Cacaoltat que s'ha iniciat al twitter i en d'altres estaments per fer que l'empresa segueixi tenint les arrels catalanes i mai mori a causa del canvi del sabor del producte. Des d'aquí us animo a seguir confiant amb Cacaolat i tot esperant que res no canviï.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada