diumenge, 31 de juliol del 2011

LES DADES NO HO SÓN TOT

A partir d'avui faig un tomb en els meus articles que publico en el bloc i m'obro a parlar una mica de tot. Ja he arribat a les 2000 visites i cal repensar el que escric i obrir-me a més camps. Bàsicament, a partir del setembre ja col·laboraré en d'altres mitjans pels meus articles de l'hoquei sobre patins.
Per iniciar aquesta nova etapa és de justícia que parli del turisme. Aquesta serà la 9a temporada que treballo en el món del turisme i quan escolto segons quins comentaris pels mitjans de comunicació s'em posen els pèls de punta veient com marxa aquest any. Les dades que es fan públiques no reflexen la realitat del sector turístic.
Segurament que heu sentit un munt de vegades que a causa dels conflictes a l'Orient Mitjà, els turistes agafaran com a alternativa venir a la Costa Catalana, però no ha estat pas així. Senzillament, molts païssos estan en una crisi molt important i la gent d'on retalla primer és dels viatges, tot i que també haig de dir que si avui per avui pots, aprofita els magnífics preus que hi ha per sortir.
Per començar haig de dir que aquesta temporada d'enguany està essent realment molt dura. No és pas culpa del temps com molts de vosaltres podeu pensar (tot i que pot influïr però en petit grau), sinó senzillament perquè el turisme que ens ha arribat enguany té un perfil econòmic molt baix. Tot això ara ho explicarem perquè veieu les diferències.
Quan una empresa tanca, moltes vegades es parla dels llocs de treball directes i a part s'esmenta els indirectes. En el turisme passaria una cosa semblant. No només viu del turisme els hotels (turisme directe), sinó que els establiments que hi ha al voltant (turisme indirecte) també ho fan i aquests estan notant la temporada com una de les pitjors des de feia molts anys.
Agafarem com a base les dades del Maresme per posar un exemple. Segons es diu al juny d'aquest any es va arribar a una ocupació de més del 76% davant del 66% de l'any passat. Les dades van en augment al mes de juliol que tot i no haver-se tancat sembla ser que seran al voltant del 82% d'ocupació i esperant el 100% a l'agost. Tot això és un ball de xifres, però com sol passar les dades no ho són tot.

Tu agafes aquestes dades i les presentes davant de tothom i dius, carai quina bona temporada turística que estem tenint. Després s'entrega a l'opinió pública per dir que estem sortint de la crisi gràcies a aquestes dades, que tenim una de les millors temporades turístiques des de fa anys.
Però si ens posem a veure quina és la realitat del turisme indirecte (restauració, botigues, serveis...) podem comprobar que tot això són dades simplement. Només cal agafar i fer una volta per una zona turística i observar o bé parlar amb els propietaris de locals. La realitat és que potser els hotels estan quasi plens però el turisme que ha vingut no té diners per gastar. El poder adquisitiu dels turistes és nul i ha provocat que el turisme indirecte en pagui unes greus conseqüències.
Probablement el que dic us deu sonar bastant rocambolesc, però caldria fer un estudi de cara a la temporada vinent a veure quins establiments de restauració segueixen oberts la temporada vinent. Tot i això, tinc l'estranya sensació que uns quants hauran de tancar i no parlo pas d'establiments que han obert fa 4 dies, sinó de bars, pubs o restaurants amb una solera de més de 20 anys en el sector.
Retornant al turisme directe m'agradaria parlar de quin preu paguen els hotels per tenir unes dades d'ocupació tan bones. Sabeu que hi ha molts hotels que es veuen forçats a baixar preus i que fins i tot és més barat estar-se en un hotel 15 dies que estar a casa? Aquesta és la realitat. Fent càlculs d'algun establiment, la pensió completa sortia entre 12 o 15 euros al dia i estic parlant d'establiments de 3 o 4 estrelles.
Però tot i aquestes fantàstiques dades d'ocupació de ben segur que els hotels noten la crisi a causa de la baixada de preus que s'han vist forçats a fer per culpa de les agències i el descens del consum en els propis bars.
Ja per últim, m'agradaria fer una reflexió al voltant del turisme rus que sembla que ens ha de salvar de tot. El turista rus ara per ara és una opció clara de futur davant d'altres tipus com han estat els anglesos, alemanys, holandesos, francesos, però el que és una tendència clara és que el rus gasta sobretot en fer excursions i depèn com en comprar coses d'alt nivell adquisitiu, la resta de sectors (a excepció de la restauració) no el veu en tot el seu període de vacances. Qui pot haver notat els efectes positius del turisme rus és Barcelona.
Ja ho veieu. Les coses no és que estiguin molt bé, però aquesta és la realitat d'avui dia. El que si sembla és que a mitjà termini no sortirem pas de la crisi i el turisme això ho pateix. Faltaran 2 o 3 temporades més perquè el turisme recuperi la bona salut que havia tingut anys enrere.
Amb tot això que us he explicat ara podeu fer dues coses. Seguir pensant que aquesta és una molt bona temporada turística (tal i com ens volen vendre) o bé tocar de peus a terra i ser conscients que tot plegat és per animar-nos una mica més i ens decidim a fer turisme.

dilluns, 18 de juliol del 2011

COM ES VA INICIAR LA GUERRA A TORDERA?

Avui és 18 de juliol de 2011, si anem 75 anys enrere ens situarem en un dels capítols més tristos del qual hom pot ser protagonista com és l'inici d'una Guerra Civil. Aquest fet m'ha fet reflexionar al voltant de com han evolucionat els esdeveniments al llarg dels anys i per això és de justícia que recuperi un document que vaig escriure ja fa 10 anys conjuntament amb Toni López.
Tots dos vam ser els guanyadors del premi de recerca local Salvador Vendrell 2001 i aprofitant la data voldria reproduïr algun capítol d'aquell llibre que va marcar un canvi al poble. Dos nois joves s'atrevien a parlar sobre un tema tabú durant molts anys. El millor record que tinc és amb la signatura de llibres i el calor de la gent agraïnt aquella tasca que va ser tot un plaer.

"...El 12 de juliol té lloc a Tordera l’últim ple en període de pau, nosaltres homes i dones del segle XXI tenim l’obligació d’analitzar aquest moment en què els extrems d’un i de l’altre costat triomfen per damunt de la voluntat d’entesa, del desig de pau dels més moderats i si algun aconteixement històric demostra l’aforisme “tots els extrems són dolents” aquest  és la nostra guerra civil.


L’ambient polític i social és d’enfrontament. els obrers del ram de la construcció s’han declarat en vaga el dia 13. L’alcalde explica en un ple del dia anterior que ha avisat la conselleria de treball i als mossos. Per les anotacions de la sessió del dia 19 sabem que un delegat de la Conselleria de Treball es va traslladar a Tordera per resoldre la vaga i es van signar unes bases d’acord.


El mateix dia 12 hi ha d’altres motius de preocupació. La premsa ha fet referència la intenció del govern de la Generalitat d’acabar amb els mercats dominicals. Com no les notícies dels diaris són motiu de preocupació pels nostres consellers, els quals decideixen presentar una instància a la Conselleria de Treball amb la signatura de l’alcalde i del teixit associatiu de la vila “... a més de signada per l’alcalde ho sigui per totes les societats de la població...” diu textualment l’acta.


La resta de la sessió del dia 12 és molt més tranquil·la i l’alcalde diu “... que s’haurà de pagar els mestres, l’import de l’extensió de l’ensenyament...” (recordem les 12 pessetes). Finalment, Torrellas explica que els alumnes faran l’excursió cinc dies abans de l’esclat de la guerra civil, els escolars torderencs viatgen a Hostalric, Sant Celoni, Granollers, etc.


Una de les sorpreses que dóna al lector el llibre d’actes del plenari de 1936 és la celebració d’un ple el dia 19 de juliol on no es fa cap mena d’al·lusió als esdeveniments que s’estan produint. També hi ha l’excusa dels consellers Vendrell, Babot, Cornellà i Domènec i així compleixen amb el tràmit corresponent. Un pot pensar que és manca d’informació, però sabem del cert a través de les ràdio que ja havien donat la notícia de l’intent de cop d’estat. A més, el dia abans el general Franco es dirigeix a la nació des del Marroc, malgrat que encara no és el cap únic de tots els amotinats. A més al mateix dia 19 s’havien rebel·lat les forces militars a Barcelona i Mataró, les quals seran contingudes per les forces de l’ordre públic de la Generalitat i militants de la CNT-FAI. Tot i això el paper dels anarquistes els farà tenir un excessiu protagonisme, així formaran part del govern de la Generalitat i intentaran la revolució.


Si tenim en compte el fet que el 23 o 24 de juliol de 1936 es cremarà l’església de Tordera i que membres de la CNT-FAI recórrer el poble casa per casa cercant els sants per cremar-los sobta l’actitud dels consellers. Només es podria explicar pel desig de moderació i governabilitat dels mateixos.


En aquest mateix ple del 19 de juliol s’explica les gestions del delegat de treball de la Generalitat per acabar amb la vaga del ram de la construcció. En aquest sentit Sagrera explica que havia fet arribar a mans del Conseller de Treball una instància on es feia referència al tema dels mercats i afirmava la voluntat del conseller de posar-hi tota “...la seva bona voluntat...”.


Aquesta és la crònica de les sessions plenàries durant els mesos anteriors a la guerra civil. Un ajuntament sense la normalitat necessària per a governar com ho demostren les incompareixences dels consellers Vendrell, Babot, Cornellà i Domènec, els quals seran cessats en el ple del 31 de juliol, justament quan ja ha esclatat la guerra.
En els dies 26 i 28 de juliol s’havien d’haver reunit els consellers de Tordera, però les reunions no es van fer de manera oficial i no hem constatat cap reunió informal.
El ple del 31 de juliol té una vàlua simbòlica. L’alcalde, Joaquim Sagrera, obra la sessió fent lectura del decret de la Conselleria de Governació del 22 de juliol, donada la lectura del document l’ajuntament ja es dóna per assabentat de la situació política general i en un acte històric sense precedents es decideix la destitució dels consellers de la dreta i la substitució dels mateixos. L’acta diu textualment “... atès que els senyors Pere V. i Camps, Ricard Domènec Campuch, Salvador Cornellà Torroellas i Tomàs Babot Turró procedeixen de llistes no afectes al Front d’Esquerres de Catalunya, es declaren cessats en el càrrec de consellers...”. D’aquesta manera succeïa el mateix de l’octubre de 1934 però ara els regidors destituïts eren els de dretes.
D’aquesta forma i amb el nomenament dels suplents i de dos substituts més, l’ajuntament queda amb la següent composició: Joaquim Sagrera i Bagó, Joan Borrell Pou, Josep Torroellas Serra, Joan Planas Vilageliu, Agustí Bertran Ruscalleda, Josep Miquel Cortina, Ramon Puigsech Homs, Joaquim Puig Sitjà, Josep ... Artau, Pere Garriga Colom, Joan Torrent Limon i Esteve Puig Borràs. El nou consistori es reunirà ràpidament.
El 2 d’agost l’ajuntament en ple atorga a Artau la missió de ser comissionat en l’ingrés dels minyons en la caixa de reclutes núm. 26. Els moments són tràgics “recordo en Montells, ell és l’encarregat d’anar a buscar els joves perquè és l’agutzil” ens explica un testimoni de l’època “jo tenia un amic, molt bon xicot que li va tocar anar-hi va morir a prop de Madrid” ens explica un altre testimoni mentre unes llàgrimes li arriben del cor, unes penes que creia oblidades es desperten i nosaltres muts, impassibles ens preguntem: haurem fet bé de triar aquest tema? val la pena aquest últim sofriment? Doncs si, val la pena. Hem de recordar l’exemple d’aquells que continuaran al capdavant de l’ajuntament en uns moments de perill per a ells i les seves famílies. Dotze representants del poble que realment lluitaran pel poble. L’actitud d’homes com Sagrera, Borrell i la resta és digne d’elogi. Ells estaran al davant de l’ajuntament republicà i intentaran evitar el daltabaix de la guerra i el caos que els milicians de la CNT-FAI vinguts de Blanes escamparan per Tordera. La barberia d’en Borrell “serà una caixa de ressonància de tot allò que estava passant”. Des de l’ajuntament i des del carrer els nostres representants públics intentaran evitar allò inevitable: l’incendi de l’església de Tordera i els assassinat així com la persecució dels consellers de la dreta i de tot aquell que es consideri no republicà donaran lloc a un seguit d’actes que ens permeten qualificar de vergonyosos malgrat la distància com a relators d’una història que ens agradaria fos científica hem de mantenir en tot moment.
Tornem al nostre relat, en el ple del 2 d’agost  es notifica que el mestre Sr. Sanz rebrà 14,15 pts. com a indemnitzacions per viatges a Arenys de Mar i a més s’acorda pagar 12,90 pts. a Baldomero Ortega per treballar en la neteja de les escoles.
El 9 d’agost té lloc una nova sessió plenària. En ella es dóna un aconteixement que constata la realitat del moment. Es tracta del comitè d’Arenys de Mar que demana el pagament dels retards pel contingent de l’agrupació del partit de 1935. En aquest sentit l’ajuntament dóna ordre a la casa Subirach d’ingressar tot el salda a l’ajuntament arenyenc. La reflexió és ben fàcil, avui l’any 2001 seria inversemblant que el comitè d’un partit s’adrecés a l’ajuntament per demanar comptes de les deutes del partit i a més que el consistori assumís aquests deutes com a propis. Avui hi ha una clara separació entre partit polític i institució, tothom té clar que es governa desde l’ajuntament i no des del partit.
Durant la guerra civil, i en general durant la Segona República els partits polítics d’esquerres eren partits de massa on la militància tenia un clar paper decisori. Els manuals de ciència política expliquen que el partit de masses és un partit on es produeix un reclutament massiu, es planteja l’objectiu d’educació política de la militància. A més els dirigents del partit predominen per sobre dels representants públics escollits democràticament perquè els partits de massa arreu d’Europa (partits socialistes i feixistes) tenien una certa animadversió per la democràcia liberal que consideraven un sistema burgès.
És per aquests motius que les administracions públiques es veien desbordades pels partits polítics i és que en bona mesura es governava des del partit i no des de la institució. A l’estat espanyol el PCE, la CNT-FAI i el sector de Largo Caballero del PSOE seguien clarament el model de partit de masses i desconfiaven de la República com a instrument d’aconseguir millores per la classe obrera i camperola. Dins l’esquerra, sectors com el d’Indalecio Prieto al PSOE, el PNV i algun sector d’ERC si creuen en la democràcia liberal com a eina de transformació no traumàtica de la realitat social. La falta d’un partit polític republicà de dretes amb capacitat per aglutinar els interessos d’aquesta classe social (la CEDA és una coalició) és citada per molts historiadors com una de les causes del fracàs del sistema republicà.
Els dies 16, 23 i 30 d’agost hi ha plens a Tordera. L’activitat és frenètica entre els dies 16 i 23 d’aquest mes. L’alcalde viatja a Barcelona en tres ocasions i el secretari de la corporació, Àngel Samon, ho fa en una ocasió. L’ajuntament de Tordera decideix atorgar a Ramon Martí Roca com a representant davant de la hisenda pública, Roca treballa per la casa Subirach.
El dia abans de la festa major, 23 d’agost, es llegeix una comunicació de la Direcció General de l’Administració Local de la Generalitat: l’ajuntament és convidat a obrir una subscripció política a favor de les víctimes de la sublevació feixista, la qual cosa s’acorda. El mateix dia es llegeix una instància dels treballadors de l’ajuntament on demanen un augment de sou i un horari de treball estipulat. Un ajuntament monocolor d’esquerres haurà d’afrontar reclamacions laborals i respondrà formant una comissió on hi seran presents l’alcalde, Pere Garriga, Esteve Puig i Ramon Puigsech “...per tal de cercar una avinentesa...” diu textualment l’acta del ple.
El dia 30 d’agost l’ajuntament, després d ‘una llarga discussió on els membres de la comissió han d’explicar fil per randa l’entrevista que han mantingut amb els treballadors públics apuja els tot i que no decideix res a propòsit dels horaris i acorda mantenir una nova reunió. L’ajuntament decideix aportar 500 pts. en la subscripció pública oberta el dia 23 per les víctimes “... de la sublevació feixista...”.
Encetem el tercer més de guerra: setembre. Durant aquest temps s’ha destruït bona part de les ermites, l’església de Tordera “... que era molt maca...”, així l’ambient és ferotge. Paraules textuals dels nostres testimoni ens han posat la pell de gallina “... alguns es tornaren com les bèsties...”, “... els que feien mal eren milicians de fora, els d’aquí anaven a fer mal a fora...”, “... tres dones, tres milicianes esperaven des de l’eixida de casa la sortida del rector. Quan va sortir li feren un tret a la mà, després se l’endugueren i...”...."
Aquesta és una petita reflexió al voltant del tema. Trobo que avui és un dia important per reflexionar al voltant del tema i recordar aquest passatge que podeu trobar en el llibre "La Guerra Civil a Tordera (1936-1939).

dimecres, 13 de juliol del 2011

COPA DEL REI VERSUS BLANES GOLDEN CUP

Aquest ha estat un any en el qual he arribat al màxim pel que fa a l'organització d'esdeveniments. Des del 2004 que sóc organitzador de la Blanes Golden Cup, però enguany he provat l'organització d'un gran esdeveniment com és la Copa del Rei d'hoquei sobre patins que es va celebrar a Blanes el passat mes de febrer amb un bon regust de boca.
El que m'agradaria fer és una reflexió al voltant del suport que es rep per part dels mitjans de comunicació envers d'un gran esdeveniment com és la Copa del Rei i un altre de menor envergadura com és la Blanes Golden Cup. Els dos organitzats durant aquest any i en pocs mesos de diferència pel mateix club.
Començaré explicant una mica la meva experiència amb la Blanes Golden Cup. Al setembre de 2004 amb el Blanes HC vam organitzar per primer cop aquest torneig internacional. Mai havia organitzat cap torneig de gran envergadura, tot i que les ganes i la il·lusió eren les principals armes que tenia per tirar endavant el projecte.
El principal atractiu de la competició era la presència de Catalunya que podia competir amb seleccions de primer nivell (totes elles reconegudes) com Itàlia, Argentina, França o bé Suïssa entre d'altres que han anat passant en aquestes vuit edicions fins al moment.
Arrencar tot aquell projecte embrionari no va ser gens fàcil. Recordo que en les primeres convocatòries de premsa havies d'anar trucant a tots els mitjans, i no només una trucada sinó vàries. Suposo que al final em feia pesat i tot, però diria que és la única manera que et fagin una mica de cas. Avui dia ho segueixo fent, no cal perdre la perseverància.
Els mitjans no es podien queixar. Enviava tota la informació redactada i si m'apretes molt per elaborar l'article o bé fer-ne difusió a través de la ràdio no calia perdre massa estona, senzillament calia una mica de voluntat i acabar de fer l'editatge del text i si es volia algun tall de veu de qualsevol protagonista.
Tot i això, en sóc conscient que durant aquests anys des del 2004 i fins avui dia el torneig ha perdut força sobretot pel desencís que viu la societat catalana. La tirada de les seleccions catalanes ja no és la mateixa, cal reinventar o fer un pas més endavant i buscar noves fórmules per revaloritzar el sentiment català en el món de l'esport, quina és la fórmula? No ho sé, però cal fer alguna cosa.
Fem un salt en el temps i ens situem a finals de l'any passat. Des de l'estiu de 2010 que tenia per encàrrec preparar la candidatura de la Copa del Rei Blanes 2011. Quan et diuen per preparar un esdeveniment d'aquestes característiques fa molta il·lusió. Encara més gran és quan et diuen que la candidatura presentada tira endavant.
Des d'aquell moment vaig veure que l'esdeveniment em podia superar. Des d'un bon principi el problema no era posar-me en contacte amb els mitjans de comunicació sinó saber on acabaria posant tanta gent. A més, aquest era el primer gran esdeveniment que es feia en unes instal·lacions noves com era la Ciutat Esportiva el que em donava molts més interrogants.
De fet, que els mitjans em venien sols i al final es van acreditar més de 150 periodistes. Si això ho comparo amb els 10 periodistes com a molt que tinc per la Blanes Golden Cup es veu ràpidament quina és la diferència de cabal informatiu.
La Copa del Rei va generar informació per si sola. No calia anar darrera de ningú perquè em publiqués això o allò. El que em va saber greu és no poder-me dedicar més als periodistes perquè es trobessin més a gust o poder arreglar aquells problemes que van tenir durant aquells dies. Però organitzar un esdeveniment així comporta estar pendent de moltes altres coses i no es pot donar cap a tot.
Amb tot plegat, el millor que em queda han sigut dues coses. Per una part, la gran quantitat de gent que he conegut durant tots aquests anys.  Per una altra part, les coses que he après i el cabal d'informació així com l'experiència que he recopilat en totes les competicions que he format part. Tot aquest coneixement desembocarà en un nou projecte que ben aviat sortirà a la llum. L'experiència i les ganes de fer coses són un grau i això comporta el nou projecte.

dimecres, 6 de juliol del 2011

L'EDICIÓ DE L'EMOCIÓ

Ja han passat uns dies  des de la fi de la 8a edició de la Blanes Golden Cup. És el moment en fred de fer una mica de valoració de com ha anat la competició i de treure algunes idees que haurien de fer reflexionar a més d'un o no.
Començarem parlant de l'apartat esportiu que és el més interessant per molts de vosaltres. Primerament cal dir que ha sigut l'edició de la Blanes Golden Cup més igualada que recordo des de que es va fer per primera vegada al 2004. No és gratuït que tan en els partits de semifinals com a la final es va haver de lluitar fins a la tanda de penals deixant la incertesa del guanyador fins a l'últim penal.
Podríem considerar la 8a edició de la Blanes Golden Cup com l'edició de l'emoció. Mai fins ara, diria que hi ha poques competicions que tan en les semifinals com en la final s'hagi d'anar a la loteria dels penals per saber qui és el guanyador. Al final va ser Catalunya qui es va emportar de nou la competició, però va ser una final molt ajustada i el testimoni el van tenir els penals.
Els 6 equips que van participar en la competició van donar un bon nivell. Però la nota més destacada ha sigut el paper que ha fet Angola. La selecció de Miquel Umbert ha fet un canvi espectacular en 3 edicions que ha participat en el torneig. Fan un munt d'entrenaments cada dia i dediquen moltes hores i el fruït del treball s'ha pogut veure en aquesta edició de la Golden. Tinc clar que serà una de les sorpreses del proper Mundial d'Argentina.
La llàstima de tot plegat ha sigut l'assistència de públic. En aquests moments les seleccions catalanes han perdut tirada. Ja es veu amb els partits de futbol que s'organitzen per Nadal que tenen pocs seguidors. Probablement hi ha un desgast, la gent necessita un pas més i aquest pas més no està arribant, el que comporta la desafecció d'una part dels aficionats. Fa masses anys que estem allà mateix i cal anar a més per recuperar l'esperit de les seleccions catalanes.
Sóc conscient que la gent tria la platja abans de l'esport i que probablement l'horari no era el millor, però fer partits per la televisió té un preu i aquest s'ha de complir. Si volem difusió de l'hoquei i de les seleccions catalanes cal tenir la televisió del teu costat, però també cal que la gent s'impliqui i vingui a veure competicions com la Blanes Golden Cup.