diumenge, 31 de juliol del 2011

LES DADES NO HO SÓN TOT

A partir d'avui faig un tomb en els meus articles que publico en el bloc i m'obro a parlar una mica de tot. Ja he arribat a les 2000 visites i cal repensar el que escric i obrir-me a més camps. Bàsicament, a partir del setembre ja col·laboraré en d'altres mitjans pels meus articles de l'hoquei sobre patins.
Per iniciar aquesta nova etapa és de justícia que parli del turisme. Aquesta serà la 9a temporada que treballo en el món del turisme i quan escolto segons quins comentaris pels mitjans de comunicació s'em posen els pèls de punta veient com marxa aquest any. Les dades que es fan públiques no reflexen la realitat del sector turístic.
Segurament que heu sentit un munt de vegades que a causa dels conflictes a l'Orient Mitjà, els turistes agafaran com a alternativa venir a la Costa Catalana, però no ha estat pas així. Senzillament, molts païssos estan en una crisi molt important i la gent d'on retalla primer és dels viatges, tot i que també haig de dir que si avui per avui pots, aprofita els magnífics preus que hi ha per sortir.
Per començar haig de dir que aquesta temporada d'enguany està essent realment molt dura. No és pas culpa del temps com molts de vosaltres podeu pensar (tot i que pot influïr però en petit grau), sinó senzillament perquè el turisme que ens ha arribat enguany té un perfil econòmic molt baix. Tot això ara ho explicarem perquè veieu les diferències.
Quan una empresa tanca, moltes vegades es parla dels llocs de treball directes i a part s'esmenta els indirectes. En el turisme passaria una cosa semblant. No només viu del turisme els hotels (turisme directe), sinó que els establiments que hi ha al voltant (turisme indirecte) també ho fan i aquests estan notant la temporada com una de les pitjors des de feia molts anys.
Agafarem com a base les dades del Maresme per posar un exemple. Segons es diu al juny d'aquest any es va arribar a una ocupació de més del 76% davant del 66% de l'any passat. Les dades van en augment al mes de juliol que tot i no haver-se tancat sembla ser que seran al voltant del 82% d'ocupació i esperant el 100% a l'agost. Tot això és un ball de xifres, però com sol passar les dades no ho són tot.

Tu agafes aquestes dades i les presentes davant de tothom i dius, carai quina bona temporada turística que estem tenint. Després s'entrega a l'opinió pública per dir que estem sortint de la crisi gràcies a aquestes dades, que tenim una de les millors temporades turístiques des de fa anys.
Però si ens posem a veure quina és la realitat del turisme indirecte (restauració, botigues, serveis...) podem comprobar que tot això són dades simplement. Només cal agafar i fer una volta per una zona turística i observar o bé parlar amb els propietaris de locals. La realitat és que potser els hotels estan quasi plens però el turisme que ha vingut no té diners per gastar. El poder adquisitiu dels turistes és nul i ha provocat que el turisme indirecte en pagui unes greus conseqüències.
Probablement el que dic us deu sonar bastant rocambolesc, però caldria fer un estudi de cara a la temporada vinent a veure quins establiments de restauració segueixen oberts la temporada vinent. Tot i això, tinc l'estranya sensació que uns quants hauran de tancar i no parlo pas d'establiments que han obert fa 4 dies, sinó de bars, pubs o restaurants amb una solera de més de 20 anys en el sector.
Retornant al turisme directe m'agradaria parlar de quin preu paguen els hotels per tenir unes dades d'ocupació tan bones. Sabeu que hi ha molts hotels que es veuen forçats a baixar preus i que fins i tot és més barat estar-se en un hotel 15 dies que estar a casa? Aquesta és la realitat. Fent càlculs d'algun establiment, la pensió completa sortia entre 12 o 15 euros al dia i estic parlant d'establiments de 3 o 4 estrelles.
Però tot i aquestes fantàstiques dades d'ocupació de ben segur que els hotels noten la crisi a causa de la baixada de preus que s'han vist forçats a fer per culpa de les agències i el descens del consum en els propis bars.
Ja per últim, m'agradaria fer una reflexió al voltant del turisme rus que sembla que ens ha de salvar de tot. El turista rus ara per ara és una opció clara de futur davant d'altres tipus com han estat els anglesos, alemanys, holandesos, francesos, però el que és una tendència clara és que el rus gasta sobretot en fer excursions i depèn com en comprar coses d'alt nivell adquisitiu, la resta de sectors (a excepció de la restauració) no el veu en tot el seu període de vacances. Qui pot haver notat els efectes positius del turisme rus és Barcelona.
Ja ho veieu. Les coses no és que estiguin molt bé, però aquesta és la realitat d'avui dia. El que si sembla és que a mitjà termini no sortirem pas de la crisi i el turisme això ho pateix. Faltaran 2 o 3 temporades més perquè el turisme recuperi la bona salut que havia tingut anys enrere.
Amb tot això que us he explicat ara podeu fer dues coses. Seguir pensant que aquesta és una molt bona temporada turística (tal i com ens volen vendre) o bé tocar de peus a terra i ser conscients que tot plegat és per animar-nos una mica més i ens decidim a fer turisme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada