diumenge, 5 de febrer del 2012

Demagògia política

Publicat a www.intocabledigital.cat el 25 de gener de 2012

És condició sine qua non que si fós polític em dec al poble per servir-lo. Però realment els polítics fan el que han de fer? Hi ha una total desafecció cap als polítics en general per diferents motius. Està clar que ells són els encarregats d'enfrontar als problemes que hi ha en aquesta situació de crisi en nom dels votants, però a voltes dóna la sensació que van a destemps i no saben adequar-se a les circumstàncies del moment fins que la situació és gairebé inevitable. M'explico.

Fa poc vam tancar l'any 2011 que ha tingut una concentració política d'aquelles que marquen una època. L'últim capítol van ser les eleccions al Congrés de Diputats i al Senat que es van celebrar el passat mes de novembre. Segons marca la llei, la campanya electoral durarà 15 dies. Però què passa? Abans dels 15 dies estem durant dies i dies menjant els comentaris d'uns i d'altres, o sigui que estem en precampanya. Quan entrem pròpiament en la campanya comencen a saltar propostes d'uns i d'altres i el resultat ha de ser que tot allò que es diu s'acabarà fent.

Vaig seguir les passades eleccions amb més o menys motivació. Sempre és un bon exercici democràtic saber el que proposen uns i d'altres. Però em vaig quedar amb la proposta que feia un partit. Aquest va dir que no pujaria els impostos quan arribés a la Moncloa. Sabeu què ha passat no? Us refresco la memòria? La primera mesura del nou govern espanyol ha estat pujar el IRPF fins a límits que passen la realitat en la qual vivim deixant-lo al nivell de país ric. D'això se'n diu fer política? Dir una cosa i acabar fent una altra totalment al contrari de tot allò que havies estat pregonant per activa i per passiva? Diria que això és demagògia política.

Voleu un altre exemple? S'ha dit per activa i per passiva des del govern central que no es pensa pujar l'IVA. No es pujarà fins que a ells els hi vagi bé. Perquè suposo que sabeu que l'IVA, tard o d'hora acabarà pujant. Ara els grans partits polítics estan concentrats amb les eleccions d'Andalusia que es faran el proper mes de març. Un cop els resultats electorals vagin al costat d'uns o d'altres serà el moment ideal per dir que per exigències de la Unió Europea cal apujar l'IVA. Per què no s'ha fet abans?Tindrem pujada del IRPF i de l'IVA. Sort que no s'havien d'apujar els impostos...

Per tant, tenim que els partits prometen unes coses i no les acaben complint. Però si la situació és tan greu com ens diuen perquè no tots els partits polítics van en la mateixa direcció? Per què no es fa un pacte d'estat per sortir del moment econòmic que vivim? És impensable que totes les forces polítiques arribin a acords de país per salvar els mobles per molt crítica que sigui la situació. O sigui, que potser la cosa no està tan malament com diuen o només prevalen els interessos dels partits per sobre dels ciutadans.

Anem per més exemples. Aquests dies s'estan proposant els pressupostos de la Generalitat. Escoltes a una banda i a una altra que si això que si allò. Algunes forces polítiques volen presentar una esmena a la totalitat per mostrar el seu total rebuig a les previsions del govern català. Em pregunto, si tan malament veuen aquests pressupostos, per què no presenten una altra proposta econòmica alternativa? O senzillament es presenten esmenes per vici?

Ha arribat un punt en el qual quan veus segons quines accions per part dels partits polítics ja no saps cap a on mirar. Per exemple, es veu en molts organismes que per molt bona que sigui una proposta proposada pel partit que governa, hi haurà l'oposició que hi votarà en contra o potser s'abstindrà. Cal no votar les bones propostes? Diria que no cal tanta demagògia en la política i potser més demostrar que el polític vol el bé de la institució que defensa sense tenir en compte el seu partit, però malauradament s'anteposen els interessos de partit al dels ciutadans que l'han votat.

Aquests no són exemples que es poden aplicar a tot arreu però si que s'han vist en els últims mesos. No sé on anirà a parar tot plegat. El que es veu clarament és la desafecció de la gent. Calen renovar els llenguatges polítics i fer una política molt més propera. Cal recordar l'essència del polític que no és res més que defensar els interessos de l'Estat entès com qualsevol institució en la qual hi han accedit pels vots dels ciutadans i deixar de banda la demagògia política o els interessos de partit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada